fbpx
Prémium minőségű nyílászárók garanciával
Kérdése lenne? Hívja szakértő munkatársunkat! +3620/477-1749 (H-P: 9:00-17:00) info@nagyablak.hu

Le a betörőkkel! Le a veszélyes működéssel!

Bár a magyar betörők javarésze a bejárati ajtót favorizálja, az ablakok is közkedvelt közlekedő alkalmatosságok a hívatlan vendégeknél. Ezzel kapcsolatban pedig van egy jó és egy rossz hírem.

A rossz hír, hogy nem létezik 100%-ban betörésálló nyílászáró. A jó hír viszont, hogy számos megoldás van a betörő esélyeinek csökkentésére.

A védelem lényege pedig mindig az elrettentés és a kockázatnövelés. Vagyis az, hogy a betörőnek egyre hangosabb tárgyakat kelljen használnia, ha be akar jutni a házba, és százszor meggondolja, hogy az Ön házát vagy a szomszédét válassza.

Néhány jó tanács, hogy ne a szomszéd ablaka legyen az erősebb…

1) A kiemelés ellen válasszon gombafejes záródást és acél zárfogadókat!
Idehaza az olcsó árfekvésű ablakok zöme a hagyományos görgős vasalattal van ellátva. A minőségi ablakok viszont alapáron tartalmazzák az alsó gombafejes zárási pontot.

Ez egy alapbiztonsági fokozatot jelent, aminek kiemelést gátoló funkciója van. Az értékesítőtől tehát kérdezze meg, hogy az ablak gombafejes-e! Minél több gombafejes zárópont és acél zárfogadó van az ablakban, annál magasabb biztonsági szintbe sorolható.

2) Válasszon biztonsági üveget!
Az üvegezés történhet már eleve gyárilag ragasztott biztonsági üveggel (ez a jobb megoldás), vagy utólag biztonsági fóliázással, ami gyengébb minőséget jelent és a további hátránya, hogy 4-5 évente lejár a szavatossága ezért cserélni kell.

3) Kérjen biztonsági kilincset!
Van az alap kilincs, ami vagy műanyag (ez hamar eltörhet) vagy fém. Ezek nem jelentenek akadályt a legamatőrebb betörőknek sem.

Érdemes az ún. SECUSTIC kilincsek közül választani, amik jellegzetes kattogással működnek. Ezeket már nem lehet kívülről elfordítani.

A következő fokozatot a gombos kilincsek jelentik, amiket csak egy gomb benyomásával tudunk működtetni.

A csúcsot pedig a kulcsos kilincsek jelentik. Ha nincs feloldva a kulcsos zár, nem lehet elforgatni a kilincset.

Melyik jelzés milyen biztonsági fokot jelent?

Ha azt látja egy ablak papírján, hogy RC, akkor az az ellenállási képességét jelöli. Magyarul a biztonsági fokát. Minél nagyobb a RC utáni szám, annál biztonságosabb az ablak. Nézze csak:

  • RC2N: Alap védelem, védelmet nyújt az emberi test által okozott igénybevétel, ugrás, rúgás, vállal való ütközés ellen. A feszítőszerszámok ellen viszont alacsony védelmet nyújt. Kevés a nyugodt éjszakákhoz. (Régi WK1 jelölésnek felel meg)
  • RC2: 3 percig védelmet nyújt kisméretű csavarhúzó, csőfogó és ék ellen. Itt már az üvegezéssel szemben is vannak követelmények. (Régi WK2 jelölésnek felel meg)
  • RC3: Minimum 5 percig védelmet nyújt nagyméretű csavarhúzó és lapos pajszer ellen is. (Régi WK3 jelölésnek felel meg)
  • RC4: Védelmet nyújt ütőszerszámok, fejsze, kalapács, véső, csapszegvágó, akkumulátoros fúró, kézi fémfűrész és lemezvágó olló ellen is. (Régi WK4 jelölésnek felel meg)

És mi van a családtagok biztonságával?

  • Ha kisgyerek van a háznál:
    Kérjen speciális, gyerekzáras vasalatot az ablakokra! Ez úgy működik, hogy a kilincset és egy kulcsot egyidejűleg kell elfordítani, hogy teljesen kitárható legyen az ablak. Mivel a gyerek keze rövid hozzá, max. bukóra tudja kinyitni az ablakot.
  • Ha idős vagy mozgássérült ember van a háznál:
    Számukra is létezik egy speciális vasalat, ahol a kilincs az ablakszárny alsó részén helyezkedik és erőlködés nélkül, könnyedén tudnak ablakot nyitni.

Ha szeretne tenni a családja és az otthona biztonságáért, kérjen ingyenes árajánlatot! Kattintson a gombra!

Minden jog fenntartva © Nagyablak Kft. - Gyula

Adatvédelem | Általános szerződési feltételek | Kapcsolat

Share This