fbpx
Prémium minőségű nyílászárók garanciával
Kérdése lenne? Hívja szakértő munkatársunkat! +3620/477-1749 (H-P: 9:00-17:00) info@nagyablak.hu

„Fúj, penész!”

Mi sem szeretjük a penészgombát. Nem csak csúnya, de cseppet sem egészséges és az eltüntetése jóval többe kerül, mint a megelőzése. Éppen ezért szántunk egy egész blogbejegyzést arra, hogy hasznos tanácsokat adjunk Önnek az elkerüléséhez.

Mitől alakul ki?

Elég, ha 3 napnál tovább magas páratartalom van egy helyiségben, és a penészgombák úgy indulnak szaporodásnak, mint a szerelmetes nyulak párzási időszakban.

Ilyenkor persze sokan egyből a műanyag ablakot okolják, pedig megfelelő szellőztetés mellett a penész meg sem jelenik.

Milyen szellőztetési módok vannak?

Ha otthon tartózkodik, akkor a legjobb és leggazdaságosabb módszer, hogy naponta többször, rövid időre, kb. 2-5 percre teljes kereszthuzatot csinál a lakásban. Ennyi idő alatt akár az egész helyiség levegője kicserélődhet, és még fűtési szezonban sem hűlnek le a falak, ill. a berendezési tárgyak.

A folyamatos, kis intenzitású légcserét télen nem ajánljuk, mert kihűlhetnek a falak, amit sokkal több energiával lehet csak újra felfűteni.

Vasalati résszellőzők:
Ezek használata is jobb a semminél, de nem árt ismerni a korlátait. Egyrészt, ehhez is kell, hogy valaki jelen legyen, azaz kinyissa, vagy bezárja, másrészt nem kis mértékben ronthatja az egyébként drágán vásárolt, kiváló tulajdonságú ablakok hő- és hangszigetelési képességeit. Gondoljon bele, mégiscsak egy rés van az ablakon!

Szellőztető elemek, amikhez nem kell otthon lenni:
Több fajta is létezik, de jó, ha tudja, hogy egyik szellőzőelem beépítése sem helyettesíti teljes mértékben a rendszeres szellőztetést.

Nézzük sorban…

Falc szellőző: itt a légnyomáskülönbség hatására, emberi beavatkozás nélkül jön létre a szellőzés.

Fix hozamú szellőző: ezek felszerelése nyílt égésterű gázkészülékek használata esetén a törvényi előírásoknak megfelelően kötelező a szén-monoxid mérgezés megelőzése érdekében.

Higroszabályzású szellőző: A páratartalom hatására automatikusan nyit és zár az ablakra épített szellőztető. Ebből akár egy komplett rendszert is ki lehet építeni, ami annyit tesz, hogy minden helyiség ablakára szerelünk egy ilyen szellőzőt, plusz egy vizes helyiségbe (pl. WC) speciális, páraérzékelős ventilátort építünk.

A ventilátor ősztől tavaszig (amikor az ablakokat nem nyitogatjuk) alapjáraton folyamatosan jár, és magasabb páratartalom esetén automatikusan növelt mennyiségű friss levegőt szív be. Hátránya, hogy a kinti levegőt hozza be közvetlenül a lakásba, amit fel kell fűteni.

Hőcserélős, szellőztetési rendszer: Talán ez a legjobb megoldás a szabályozott légcserére. Ennek a rendszernek van gravitációs és gépi megoldása. Gravitációs megoldásnál a föld hőjével fűtjük, vagy hűtjük a beáramló friss levegőt. A gépinél pedig az elszívott, elhasznált levegő hőjével oldjuk meg ugyanezt.

A kutatók már azt is kimutatták, hogy aki a gépi hőcserélős szellőztető rendszerű házban lakik az akár 1,5-2 évvel is tovább élhet, mint ha nem ilyen házban élne, a folyamatosan megfelelő pára- és oxigéntartalmú, tiszta levegőnek köszönhetően.

Elfogad egy jó tanácsot?

Tapasztalataink szerint a legjobb megoldás a páralecsapódás és a penészgomba megelőzésére, ha ötvözi a szellőztetési módszereket.

Ne hagyja ki a rendszeres, kézi szellőztetést (vagyis az ablaknyitást), és használjon automatikus szellőző rendszereket is.

Mi magunk is így csináljuk. Ezzel Ön is mindent megtett a penészgomba megjelenése ellen.

Ha szeretne tenni azért, hogy otthonába ne vesse be magát a penész és mindig friss legyen a levegő, kérjen ingyenes árajánlatot! Kattintson a gombra!

Minden jog fenntartva © Nagyablak Kft. - Gyula

Adatvédelem | Általános szerződési feltételek | Kapcsolat

Share This